Pieczywo i produkty cukiernicze wypiekane z sercem
Piekarnia – Cukiernia Gerard Cyman istnieje od 1946 roku. Od roku 1967 funkcjonuje jako firma rodzinna. Gerard Cyman wychowany w wielkim szacunku do pracy pozyskał wiedzę i umiejętności w zakresie: piekarstwa, ciastkarstwa, lodziarstwa. Od roku 1980 Gerard Cyman przejął firmę na swoje imię i nazwisko i prowadzi ją do dnia dzisiejszego przy ulicy Prusa w Słupsku. W przeciągu kolejnych lat zostały otwarte sklepy firmowe: na rynku przy ulicy Wolności, na hali „Pod Wieżą” oraz na „Manhatanie” .
Przez wiele lat Gerard Cyman jako Mistrz Rzemiosła w piekarstwie i cukiernictwie przekazywał wiedzę i umiejętności szkolącym się tu uczniom. Wielu z nich wykonuje dziś zawód piekarza i cukiernika w różnych piekarniach w kraju. Za swoją pracę w promocji zawodów rzemieślniczych i kształceniu młodocianych otrzymał wiele podziękowań i wyróżnień. Za wykształcenie zawodowe około 150 uczniów – Cech Rzemiosł Różnych w Słupsku przyznał mu srebrną (2013 r.) i złotą (2017 r.) odznakę – za zasługi dla Rzemiosła Polskiego. Otrzymał też inne nagrody i odznaczenia, m.in. od Stowarzyszenia Rzemieślników Piekarstwa Rzeczpospolitej Polskiej oraz Medal za Zasługi dla Miasta Słupska i Medal Honorowy Miasta Słupska.
Gerard Cyman od 1980 roku do chwili obecnej jest członkiem Cechu Rzemiosł Różnych. Następnie przez dwie kadencje był w komisji egzaminacyjnej piekarsko- cukierniczej. Następnie został wybrany na Członka Zarządu Cechu oraz Podstarszego Cechu. Gerard Cyman- zawsze spokojny i uczynny – przyczynił się do rozwoju Rzemiosła, poprzez prace społeczne, których nigdy nie odmawia.
Najważniejszym celem, jaki stawia sobie dziś firma to zapewnienie odpowiedniej klasy i jakości wyrobów, zagwarantowanie estetyki i pozyskanie nowych klientów. Firma zachowuje bogate doświadczenie zawodu oraz stosuje naturalne surowce i tradycyjne receptury. To sprawia, że od lat firma ma stałych klientów, których ciągle przybywa. Dowodem na to jest tytuł: „Piekarnia Roku” w plebiscycie czytelników „Głosu Pomorza” w 2017 i w 2018 roku oraz zdobycie nagrody-statuetki Srebrnego Niedźwiedzia – Lidera Promocji Słupskiej Gospodarki.
Firma słynie z wypieków różnorodnego pieczywa od ciemnego po jasne oraz bogatego asortymentu cukierniczego. Korzystając z własnej inwencji, pomysłów i nowoczesnych urządzeń firma tworzy nowe wypieki. Asortyment firmy to duże ilości urozmaiconych wyrobów wprowadzanych rotacyjnie w zależności od okresu roku bądź świąt. Chleby żytnie, razowe, klasyczne, a także bułki, również z dodatkami, orkiszowe lub kukurydziane – to ledwie mała część oferty.
Firma posiada również duży asortyment wyrobu cukierniczego. Wypieka się różnego rodzaju ciasta, torty i ciastka.
Jak podkreśla właściciel: ”Znamy się na naszym Rzemiośle i pielęgnujemy tradycje, by móc zaoferować naszym klientom smaczne i zdrowe pieczywo, które robione jest w oparciu o firmowe receptury i jest wypiekane z sercem”. Największym wzięciem cieszy się chleb razowy na bazie doskonałej receptury sięgającej czasów powojennych. Wszystkie rodzaje pieczywa są produkowane na zakwasie naturalnym jako wyłącznie zdrowa żywność.
Wraz z właścicielem, po ukończeniu studiów w Gdańsku, pracuje syn Łukasz, który również nadzoruje funkcjonowanie firmy. Dał się poznać jako rozsądny menadżer i zwolennik nowoczesnego zarządzania, ale mający przy tym szacunek do tradycji rzemiosła. Wiele czasu spędził poznając od ojca zasady prowadzenia działalności. W tym czasie uzyskał dyplomy mistrzowskie: cukiernictwa i piekarstwa oraz uprawnienia pedagogiczne do kształcenia uczniów. Został też wybrany do pracy w komisji egzaminacyjnej piekarsko-cukierniczej Izby Rzemiosła w Słupsku.
Branża spożywcza w Polsce stale się zmienia. W głównej mierze jest to spowodowane coraz większą konkurencją na rynku i aby nadążyć za szybko zmieniającą się rzeczywistością należy wprowadzać nowoczesne technologiczne rozwiązania takie jak: automatyka, informatyka.
Wobec tych zmian tata i syn uważają że: „najwyższy czas przystąpić do edukacji przyszłego pokolenia konsumentów pieczywa, żeby potrafili od najmłodszych lat odróżniać tradycyjny polski chleb od substytutów chleba produkowanego z ciasta głęboko mrożonego”.
Najważniejsze, że na co dzień ojciec i syn dobrze się uzupełniają, dzięki czemu w Piekarni są dobre warunki i panuje dobra atmosfera w pracy.